Blog - Wat doen jullie eigenlijk?

(Donderdag 16-08-2018)

Wat doen jullie eigenlijk?
Vaak krijg ik deze vraag wanneer het gaat over onze praktijk genaamd MrMind (spreek uit als MasterMind). Ik zeg dan meestal, we zijn een club van 4 enthousiastelingen die mentale trainingen geven aan kinderen en volwassenen vanuit een mooie locatie in Mierlo. Een jaar lang met elkaar aan de slag op het mentale vlak in een groep van max 8 personen. Je leert anders te denken, oplossingsgericht, vanuit gezond verstand en eerlijk te zijn tegen jezelf.

-Hoe gaat dat in zijn werk zo’n training?

We hebben een programma samengesteld waarmee we in een jaar een set best-practices behandelen, noem het levenslessen. We doen dit een jaar lang omdat je de tijd moet krijgen om zaken te doorgronden. Doorgronden is het allerbelangrijkst wanneer je het hebt over mentale training. Je gaat ervaren dat het geweldig is om jezelf mentaal te trainen, maar ook dat je regelmatig een terugslag hebt waarbij je weer in oud gedrag terugvalt. Je gaat ook ondervinden dat emoties niet eng zijn, ze horen bij je net als eten en drinken. Je leert je gedachten in balans te brengen zodat jouw denken je vriend wordt en niet je vijand.

We gaan groepsgewijs met elkaar ervaren hoe we omgaan met onze eigen problemen en emoties. Ik heb natuurlijk geleerd dat we het niet over het woord problemen moeten hebben maar over uitdagingen. Een woord is echter ook maar een woord, het gaat om de betekenis die we er aan geven en hoe we daar vervolgens mee omgaan. Wanneer onze gedachten een loopje met ons nemen leidt dat tot onbalans in ons denken en vervolgens in ons gehele doen en laten. Dan ontstaan al die problemen, oh nee... de uitdagingen.

“De mens is in staat om zichzelf finaal de put in te denken, dan is het toch ook mogelijk om jezelf uit die put te denken”

Het mens-zijn komt met een bewustzijn, we zijn ons bewust van onszelf en onze omgeving, en hebben een enorm denkvermogen. Wij mensen zijn in staat om werkelijk overal een probleem van te kunnen maken. Soms sta je verbaasd te kijken hoe goed we daar in zijn.....

-Heb je werk dan heb je problemen, heb je geen werk dan heb je problemen.
-Heb je een relatie dan heb je problemen, heb je die niet dan heb je ook problemen.
-Ben je getrouwd? Tsja......  :)

Heb jij een huisdier, een hond of kat? Heb je al eens gekeken hoe druk die zich maakt? Daar zie je een lager (zelf)bewustzijn maar ook minder problemen....
Die hond of kat doet gewoon zijn ding zolang je zijn bak eten klaar zet, wat aandacht geeft, en zorgt dat hij zijn behoefte kan doen is het goed. Geweldig om daar zo af en toe eens bewust bij stil te staan.

Wist jij dat er voor het begin van de jaartelling al over mentale druk werd gesproken? Wat zou er toch gebeuren wanneer je die mensen in deze tijd zou zetten met al die prikkels en verleidingen in deze digitale revolutie. Zouden wij andersom ultieme rust ervaren wanneer wij in hun tijd zouden belanden? Toen waren er problemen en nu en morgen ook, maar een probleem is pas een probleem als jij er een probleem van maakt.

Wanneer mensen tegen me zeggen “ik heb het druk”, zeg ik altijd “druk zit in het hoofd”. Hiermee wil ik iemands drukte niet bagatelliseren, ik heb net als iedereen ook last van drukte. Waar het hier om gaat is dat we ons niet moeten identificeren met die drukte, want dan worden we die drukte wat nog meer druk geeft. Ik moet dit nog doen en dat nog doen en de welbekende zus en zo. We stapelen en stapelen probleem op probleem en vervolgens zijn we uitgeput door al die opgestapelde problemen in dat volgepropt brein, die geweldige ruime kilo.

“Je hebt het niet druk, je bent vrij van verveling” -> Anders leren denken

Wanneer je die drukte ervaart en je jezelf er NIET mee identificeert, ga je direct in de stand van oplossend vermogend denken. Moet ik echt al die zaken wel doen? Moet dat nu? Wat als ik sommige later doe? Waar kan ik nee tegen zeggen? Als het vandaag niet lukt word ik dan ontslagen? Is mijn moeder, vriendin, man, vrouw, kind of ikzelf dan zwaar teleurgesteld in mij?

Vaak maken we het veel spannender dan dat het daadwerkelijk is of nodig is, dat geeft mentale overdruk. Machines hebben daar een overdrukventiel voor waarmee ze die druk weglaten. Wij mensen hebben ook zo’n ventiel, we noemen dit oplossend vermogend (helpend)denken.

Als iets vandaag echt niet lukt dan geef je dat netjes aan (vooral ook aan jezelf) en dan snappen mensen dat echt wel. Voor degene die dit maar niet willen snappen heb je het woord NEE.

-Waarom geven we mentale trainingen?
Tja, waarom ga je naar de sportschool? Waarom train je vanuit je eigen logica je lichaam? Het fysieke trainen vinden we normaal, sportscholen zijn er in overvloed.

Ons hele zijn is toch niet enkel ons lichaam? Binnen onze training zien we de mens als een systeem, “het systeem mens”. Dit systeem bestaat uit het lichaam en het brein. Het lichaam is je strijdwagen welke je door het leven heen transporteert, belangrijk op ons eerste levensjaar maar ook op ons honderdste levensjaar. Het brein, die geweldige ruime kilo welke dat lichaam aanstuurt, de software van de mens. Wanneer het systeem mens in balans is dan zitten we in het centrum van ons denken, daar waar we in onze kracht staan. Is ons systeem in onbalans komen de problemen weer, verdorie... ik bedoel natuurlijk onze uitdagingen.

Niet iedereen heeft van huis uit de nodige mentale training meegekregen, vaak hoor je de spreekwoorden welke dit verwoorden als “door vallen en opstaan word je wijs” en “een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen”. Zo zijn er nog tal van andere spreekwoorden en gezegden waarmee men wil aangeven hoe je leert in het leven. Wij zijn er van overtuigd dat het ook makkelijker kan door hier op te trainen, zowel preventief als reactief. Is het altijd makkelijk? Nee zeker niet, mentale training kan erg confronterend zijn en het is hard werken maar het resultaat is er dan ook naar. Fysiek trainen is toch niet anders?

We geven ook weerbaarheidstrainingen aan kinderen omdat het daar allemaal begint, jong geleerd is oud gedaan zullen we maar zeggen. Bij kinderen zien hoe ze de stof oppakken, verwerken en vervolgens op hun eigen manier uitleggen hoe ze dit in de praktijk toepassen is geweldig om te ervaren.

Als men vraagt naar onze doelgroep is dat iedereen die zich mentaal wil trainen. Wel is het natuurlijk zo dat je de stof aan moet passen aan de mentale staat van een persoon (of doelgroep) en dan verlangen kinderen dat dit meer spelenderwijs gaat. Verder moet je er natuurlijk open voor staan, mentaal trainen doe je helemaal zelf en helemaal voor jezelf.

Waarom doen we wat we doen...? Zie bovenstaand zou ik willen zeggen en je traint de belangrijkste persoon in je leven, maar vooral omdat het gewoon leuk is om te doen. Laten we dat wat meer op een zelfbewuste manier doen... het leven leuk maken met zo min mogelijk problemen en vol uitdagingen :)

"Mentale training is van geluksbelang en succes verzekerd"

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Wil je direct aan de slag? Meld je dan aan via www.mrmind.nl en kom samen met ons trainen. We starten weer begin september en er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Patrick van Lierop
Trainer MrMind